Френски съд забрани носенето на буркини в обществените басейни. Миналата седмица друг съд

...
Френски съд забрани носенето на буркини в обществените басейни. Миналата седмица друг съд
Коментари Харесай

Франция забрани носенето на буркини в обществените басейни

Френски съд забрани носенето на буркини в публичните басейни. Миналата седмица различен съд постанови, че банският костюм за жените-мюсюлманки може да бъде употребен в публичните басейни.

Административният съд в алпийския град Гренобъл блокира разрешението за носене на характерния бански костюм с аргумента, че то “сериозно нарушава правилото на индиферентност в обществената служба”.

Министърът на вътрешните работи Джералд Дарманин приветства решението на съда като “отлична новина” в обява в Twitter в сряда вечерта.

Днешното решение е следващ епизод от дълготраен спор, който сложи бранителите на светските полезности на Франция против тези, които настояват, че възбраната на буркини съставлява дискриминация.

Бански костюм така наречен “всичко в едно”, употребен от някои мюсюлмански дами за покриване на телата и косата по време на къпане, е противоречив въпрос във Франция, където критиците го виждат като знак на пълзяща ислямизация.

Губернаторът на района Изер в Югоизточна Франция изиска от съда да се намеси, с цел да спре влизането в действие на смяната на разпоредбите през юни.

Новото предписание беше подкрепяно от кмета на Гренобъл Ерик Пиол, един от най-високопоставените зелени политици в страната, който управлява необятна лява коалиция на локално равнище.

Промените в разпоредбите, които съветът утвърди, биха разрешили всички типове бански костюми, а освен обичайните плувни костюми за дами и гащета за мъже. Според разпоредбите дамите също биха били свободни да се къпят топлес, в случай че желаят.

Съгласно нов закон за противопоставяне на “ислямисткия сепаратизъм”, признат от Народното събрание предходната година, държавното управление може да оспорва решения, които подозира, че подкопават строгите всемирски обичаи на Франция, предопределени да отделят религиите от страната.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР